...или ни звънни за отслабване по телефона 0888 245 062 :)

Диетата на Орниш за отслабване
My Blog

Какво представлява „Орниш“ диетата и подходяща ли е за всеки?

Универсалността е ключова характеристика, която може да превърне всяка една диета или хранителен режим в истинска тенденция и феномен сред обществото. Сложните, твърде рестриктивни и емоционално потискащи схеми на хранене, целящи влизане в строя, отдавна загубиха властническата си осанка.

На тяхно място се настаниха едни далеч по-леки, ефективни и вкусни модели на хранене, които не само че дават видими резултати, но и подобряват оптималното здраве, възвръщайки вътрешната хармония, самочувствие и настроение.

Така широко популярната в глобален аспект диета вече помогна на толкова много хора, желаещи да променят коренно хранителните си навици и начина, по който възприемат себе си поглеждайки се в огледалото. Може би и вие ще сте следващите, но това зависи само и единствено от вас самите!

Диетата на д-р Дийн Орниш се прочу като че ли най-вече с мотото си „Яж и отслабни“. Естествено, всеки би искал да си хапва от любимите храни на корем. Ето на този мираж залага успешната диета – хранене без вина и броене на калории - звучи твърде хубаво, за да е истина, нали?

Разработвайки модела си на хранене, известният д-р Дийн Орниш залага предимно на доминиращата сила на растителните храни в менюто, които са пълноценни източници на фибри и същевременно бедни на мазнини. Именно така, диетата на Орниш спомага процеса по загуба на телесно тегло чрез ограничаване консумацията на мазнините за сметка на растителните храни.

За сравнение с други диетични режими, диетата на д-р Дийн Орниш не поставя ограничения в калорийно отношение. Това, на което Орниш обръща внимание е подбора на храните като посочва още и онези сред тях, които не се препоръчват за загуба на телесно тегло.

Със своята методология на хранене, Орниш премества фокуса върху три вида група храни, а именно такива, които се консумират, такива, които не се и последният тип включва продукти, с които могат да се направят компромиси. Но само понякога.

Нека да представим още по-образно популярната диета на д-р Дийн Орниш със следните няколко примерни храни:

ЗА консумация: бобови храни, плодове, зърнени изделия, зеленчуци с изключение на авокадо и маслини.

НЕ се консумират: ядки, семена, месни изделия и деликатеси, риба, млечни продукти, захарни изделия, масла и производни продукти, алкохол.

Компромисни варианти: обезмаслени млечни изделия, яйца (само белтъци), нискомазнинни продукти.

Следвайки подобен режим на хранене, желаещите да се разделят с няколко излишни килограма ще редуцират дневния си калориен прием с до 10 % без необходимост от непрекъснато досадно и психически натоварващо броене на приеманите калории на дневна база.

При следване на режима, д-р Дийн Орниш съветва своите последователи да увеличат осезаемо и постепенно физическата си активност за по-бързи и видими резултати. Използването на алтернативни методи за контролиране на стресовите фактори чрез специализирани масажи, йога, медитация и така нататък също са препоръчителни и благоприятстващи за постигането на вътрешна хармония.

Колкото до храненето, д-р Орниш съветва хранене на малки порции поради понижения калориен прием. Като поредно предимство на самия план на хранене може да се изтъкне също така и драстичното спадане на риска от редица животозастрашаващи болестни състояния, измежду които попадат коронарната болест, атеросклерозата, диабета, рака и хипертонията.

Въпреки добрите показатели и високата резултатност и ефективност на диетата за доста хора тя си остава прекомерно трудна за спазване и издържане поради забраната за консумация на много и различни групи храни. Освен това, препоръчително е преди стартиране на дадена диета да се консултирате с медицинско лице, което да установи потребностите на тялото ви с цел подбиране на правилния режим за вас.

Свържете се с екипа на д-р Камен Каменов, който ще ви помогне в борбата с излишните килограми без броене на калории и гладуване!