...или ни звънни за отслабване по телефона 0888 245 062 :)

"Модерната" DASH диета и нейните принципи
My Blog

DASH – диетата от А до Я

Чували ли сте преди за тази диета? Запознати ли сте с особеностите ѝ? И може ли да съдейства ли за подобряване на качеството ни на живот? Dash- диетата представлява сравнително ново явление сред безбройните диети и хранителни режими, което отново разбуни духовете сред обществото.

В случай, че никога досега не сте чували за този вид диета, знайте, че сте попаднали на правилното място.

DASH – диетата представлява специфичен хранителен план, който се фокусира предимно върху сваляне на високото кръвно налягане без прием на медикаментозни средства.

Нещо повече, връщайки се много назад във времето, съвсем първата по рода си тогава DASH диета се показа като достатъчно ефективен и надежден способ за редуциране нивата на кръвната захар, включвайки в плана си натрий от 3300 мг на ден.

От тогава, специалната програма на хранене се счита за изключително успешна в борбата срещу редица сериозни заболявания, засягаща нормалното функциониране на сърдечно-съдовата дейност като същевременно с това се доказва и като ефективен метод за превенция на много други здравословни проблеми и болестни състояния като камъни в бъбреците, инсулт, инфаркт, захарен диабет, дори рак.

Наред с всичко това, DASH-диетата съдейства щедро в неуморната битка с наднорменото тегло, водещо в редица случаи до сериозни здравословни смущения и усложнения.

Зад абревиатурата DASH стои именно това – идеята за превенция на сърдечно-съдовите заболявания, за чието отключване и влошаване в немалък брой от случаите можем да виним, разбира се, и начина на живот, който водим.

DASH-диетата (Dietary Approaches to Stop Hypertension) цели именно коригиране на модела на хранене с цел предотвратяване на редица сериозни заболявания, каквато е и хипертонията.

Подобрената DASH-диета

За разлика от първоначалната идея, вкоренена в специфичния хранителен план, днес DASH-диетата изглежда малко по-различно. Потребността на хората от намиране на средства за поддържане и контролиране на телесното тегло, DASH-диетата нямаше избор освен да подобри осезаемо хранителния си план, залагайки на много по-достъпни, вкусни и „практични“ предложения за средностатистическия човек.

Сърцето на съвременната диета се поддържа от една изключително лесна за следване и спазване схема на хранене, включваща в себе си фундаментални за диетата храни като плодове, зеленчуци, бобови храни, семена, ядки, нискомаслени и обезмаслени млечни продукти.

Веднъж доверили се на DASH програмата за хранене, при последвалите я се отчита подобрени нива на кръвното налягане, постигнато вследствие на отлъчването на хранителни изделия, които са източници на „празни“ калории от ежедневното меню.

Вместо тях, диетичният план залага на повишен прием на протеини и „полезни“ ненаситени мазнини, подсилващи мозъчната и сърдечната дейност.

Всичко това взето накуп не само че оказва повече от видно и страхотно отражение върху здравословното състояние, но и върху физическата форма, тормозеща съзнанието на мнозина сред нас.

Начин на хранене

Както вече беше упоменато, DASH диетата залага на повишената консумация на здравословни хранителни продукти за сметка на „празните“ калории в множеството „бързи“ храни.

Специфичната диета включва в менюто си още пълнозърнести изделия, ядки, семена, бобови култури, риба, постни меса и такива от домашни птици. Самият хранителен план изобилства от фибри и „полезни“ ненаситени мазнини.

Наред с това, DASH диетата следва американските препоръки за ежедневен прием на натрий, други витамини и минерали.

Освен благоприятстваща за сваляне на високите нива на кръвното налягане, диетата спомага за понижаването на холестерола, правейки задачата за коригиране на телесното тегло много по-лесна за разрешаване.

Настрана от всичко казано дотук, самата програма на хранене представлява сравнително лесен и приятен начин за сваляне на желаните килограми, подобрявайки значително и видимо стандарта и ритъма ни на живот. Въпреки че в оригинал диетата не се стреми само и единствено към понижаване на телесното тегло, тя определено може да бъде спомагащ фактор по пътя към положителната промяна!

Отдолу можете да прочетете повече за хранителния план на DASH диетата в оригинал:

Вид храна                         Порция за 1600-3000 калории дневно    Порция за 1200 калории дневно

 

Зърнени храни                   6 – 12 грама                                         7 – 8 грама

Плодове                            4 – 6 грама                                           4 – 5 грама

Зеленчуци                         4 – 6 грама                                            4 – 5 грама

 

Нискомаслени/

Обезмаслени                      2 – 4 грама                                           2 – 3 грама

млечни продукти

 

Постни меса/риба/             1.5 – 2.5 грама                                        до 2 грама

домашни птици

 

Ядки/семена/                     3 – 6 грама (седмично)                            4 – 5 грама (седмично)

бобови храни

Мазнини/захар                   2 – 4 грама                                              силно ограничено

 

Трябва ли да последвате DASH диетата

Диетичният план на хранене в DASH диетата се приема от американските препоръки за модел на хранене – позволете на тялото си да усети благотворните ползи от воденето на здравословен начин на живот!

Не забравяйте, че самата диета е разработена предимно с цел да подобри значително качеството на живот на хората, водещи ежедневна борба с холестерола и високото кръвно налягане.

Освен това, DASH програмата за хранене предоставя множество други здравословни ползи, спомагащи не само за понижаване на холестерола, ала и за предотвратяване на множество възпаления.

Как работи хранителният план

DASH диетата спомага за редуциране на високото кръвно налягане посредством внасяне на редица ключови хранителни субстанции и нутриенти в организма като калий, калций и магнезий, всеки от които есенциален за свалянето на високите нива на кръвното налягане.

Консумирайки изброените, ключови, храни, последвалите диетата вливат в тялото си изброените нутриенти, а с постепенното понижаване на консумацията на трапезна сол, спазващите DASH схемата отчитат невероятни положителни резултати, касаещи общото им здравословно състояние.

И накрая, не забравяйте, че изборът на конкретен диетичен модел на хранене трябва да бъде добре обмислен, рационален и в синхрон с индивидуалните потребности на тялото ви!

Не правете експерименти със здравето си – доверете се на специализираната 90-дневна диета и/или 13-седмична програма за отслабване на д-р Камен Каменов, която ще ви помогне да си видите в една нова светлина, подобрявайки едновременно с това качеството си на живот и физическата си форма!

Запишете се в новите ни групи още сега, за да се видите в перфектна форма навреме преди лъчезарния летен сезон!