...или ни звънни за отслабване по телефона 0888 245 062 :)

"Диета за ума" - новият хит в диетите
My Blog

Последният хит в диетите, който тепърва следва да разширява своя „радиус на действие“ се нарича „Диета за ума“ . Считана за неподозирано успешна превенция срещу тежкото мозъчно заболяване, това сравнително ново явление в отслабването и диетите взети заедно представлява един нов метод на хранене, базиран върху повсеместно познатата Средиземноморска диета, наричана за по-кратко Dash-diet.

Статистическо погледнато, ситуацията стои по следния начин – болестта покосява между 5-8 % от 65-годишните и приблизително между 20-50 % от 85-годишните в световен мащаб. Да вземем за пример Съединените Американски Щати, където броят на заболелите от болестта на Алцхаймер надскача 5 милиона.

Нещо повече, мозъчното заболяване представлява най-честата форма, под която се проявява деменцията, засягаща не само паметта, но и когнитивните процеси като цяло. Поведението на заболелия също не остава незасегнато от коварното болестно състояние.

Болестта на Алцхаймер – епидемична и непрощаваща

Заболяването представлява такова болестно състояние, при което се наблюдава прогресивно нарушаване на мозъчните функции, от което произтичат редица други здравословни смущения, касаещи паметта, мисловната дейност и поведението.

Болестта на Алцхаймер не се проявява със силно открояващи се ранни симптоми, което води до влошаване на здравословното състояние на пациента с течение на времето.

Мозъчното заболяване се отключва вследствие на погиването на множество нервни клетки, което пък бива причина за преустановяване/прекъсване на предаването на сигнали в мозъка.

Гибелта на мозъчните неврони се оказва и ключово за бавното, ала сигурно и необратимо влошаване на здравословното състояние на пациента, което включва и загуба на паметта, трудности в говора и общуването като цяло, невъзможност за водене на нормален начин на живот и изпълнение на елементарни физически дейности, променливо настроение, честа проява на агресия и други.

За жалост, болестта на Алцхаймер може да доведе и до фатален изход тъй като към днешна дата все още не съществува достатъчно ефективен метод за пълно лечение и цялостно неутрализиране.Въпреки това, тежкото мозъчно нарушение може да бъде контролирано медикаментозно и забавено особено в случаите на ранно диагностициране.

Макар и с напредването на възрастта рискът да се покачва значително, това съвсем не означава, че болестта на Алцхаймер трябва да бъде очаквана при естествения процес на стареенето. Нещо повече, въпреки пропорционалното нарастване на риска от отключване на заболяването, превенция срещу мозъчното нарушение определено съществува!

Обръщайки се отново към статистиката за помощ, диагностицираните с болестта на Алцхаймер у нас са почти около 60 000 души или приблизително 60 % от общите случаи на деменция. За жалост, ранното диагностициране като метод тепърва навлиза, което обяснява липсата на екзактна статистика за ситуацията в нашата страна.

Наред с това, слабата или никаква информираност на населението относно заболяването и първите му прояви също затруднява превенцията и контрола му.

Агресивното заболяване е необратимо, веднъж прескочило ранния си стадий. Съвсем в начална фаза, болестното състояние протича с леки проблеми с паметта, които постепенно преминават до невъзможност за справяне дори със сравнително елементарни и рутинни служебни задължения. Това бива и причината за попадане в състояние на пълна зависимост, налагаща 24-часови грижи от близки.

Поради агресивността на болестното състояние и при видимо проявени симптоми, заболелият обикновено живее приблизително до 8 години след диагностицирането, но продължителността на живота може да варира между 4-20 години, което зависи до голяма степен от начина на живот, здравословното състояние, възрастта на пациента и стадия на развитие на болестта.

Как да се предпазим от болестта на Алцхаймер

Науката не е спирала да влага усилия в откриването на категоричен метод за превенция и лечение на болестта. Въпреки това, само и единствено посредством полагането на повече грижи за себе си на ежедневна база, да не говорим за хората, попадащи в рисковата група, не само че можем да свалим драстично риска от развитие на заболяването, но и можем да подобрим автоматично качеството си на живот. А това няма как да не се отрази на вътрешната ни нагласа и физическа форма.

Няма да ви изненадаме, ако кажем, че воденето на здравословен, органично чист, балансиран и природосъобразен начин на живот играе първостепенна роля в постигането на оптимално тегло и крепко здравословно състояние.

Диетата за ума“ и нейните принципи

Както всяка една друга диета, и тази си има своите особености и специфики. Така наречената „Диета за ума“ не само че снижава риска от отключване на непрощаващата болест с до 50 %, редуцирайки и проявата на симптоми при диагностицираните, но и спомага за влизането в една значително по-добра форма – приятна особеност, която надали ще убегне на спазващите диети и специални хранителни режими, целящи регулация и корекция на теглото.

Как работи диетата?

Тази схема на хранене прегръща принципите на други диети (Средиземноморската и други), която се счита за идеалната Dash диета, благоприятстваща за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система.

В менюто на Dash диетата доминират, естествено, плодовете, зеленчуците, млечните продукти (основно нискомаслените варианти), рибата, ядките, семената, пълнозърнестите изделия, постното месо и варивата.

Естествено, оттук не следва, че консумацията на червено месо, масла, захарни изделия и прочее се изключва категорично – съвсем не, но и не бива да забравяте, че успехът на една диета зависи в големи степени от строгостта и постоянството, с които бива спазвана.

Идеята на Dash режима, или „Диетата за ума“, е да предоставя разнообразно, вкусно и интересно меню, бедно на холестерол, наситени мазнини и други неестествени и вредни компоненти, и същевременно такова, изобилстващо от есенциални хранителни вещества за крепко здраве и вътрешна хармония.

Зехтинът, виното, бобовите храни също присъстват в хранителната програма на „Диетата за ума“, с помощта на която сами извършвате превенция на болестта на Алцхаймер, посягаща агресивно върху мозъчните функции, подобрявате значително качеството си на живот като несъзнателно извайвате и една чудесна физическа форма без тежки лишения и гладувания!

И накрая, помнете, че грижата за здравето е приоритетно! Не поставяйте здравето си под риск, за да свалите няколко килограма, когато пред вас се открива една нова, безвредна, ефективна и приятна възможност, наречена 13-седмична програма за отслабване на д-р Камен Каменов! Подобрете качеството си на живот, вижте се в нова светлина, грижейки се едновременно и за здравословното си състояние.

Следването на определена диета без да се съобразите с нуждите на тялото си е погрешна стъпка, която може да ви струва твърде скъпо!

Запознайте се с индивидуалната ни 90-дневна диета, която ще ви се стори като ново явление в тежките и стресиращи диети!

Слабейте със здраве с професионалните съвети на д-р Камен Каменов и екипа му от водещи лекари-специалисти!