...или ни звънни за отслабване по телефона 0888 245 062 :)

Да си "веган"
My Blog

Веган диетите и здравословните ползи от тях

Да си „веган“ като че ли започна да става тенденциозно в днешно време –сърфирайки в мрежата все по-често се натъкваме на изключително интересни „plant-based” диети, в основата на които лежат храни от растителен произход.

И не само това – био магазините вече отдавна не са някакво невероятно явление, за което да разказваме на близки и приятели.

Дали веганството обаче може да ни помогне при проблемно тегло и как една веган диета би се отразила на начина, по който се чувстваме и изглеждаме е въпрос, чийто отговор не престава да бъде издирван под дърво и камък.

Промяната на индивидуалния ритъм и начин на живот е нещо като да скочиш отвисоко без да си го правил преди – нито знаеш как да го направиш, нито пък дали направеният опит ще бъде сполучлив. Ето в какво се изразява и нашата роля – да разкрием основите, върху които стъпва веганството като философия на хранене заедно с безкрайните му здравословни ползи, за които надали и подозирате.

Здрависване“ с веганството като начин на живот

Преди да сте протегнали ръка към тази „религия“ на хранене и да сте зарязали изцяло, веднъж и завинаги старите си и [изключително] вредни хранителни пороци е необходимо да се запознаете с този начин на живот като с някой нов човек в живота ви, с когото тепърва ви предстои период на опознаване.

Не че някой ще ви укорява, ако пропуснете този момент, но все пак би било повече от чудесно, ако правите или се залавяте с нещо ново да знаете отговорите на някои примерни въпроси, които могат да бъдат отправяни към вас, като „защо“, „докога“, „поради каква причина“ и прочее.

И всичко това крие в себе си неоспорима логика – да правиш нещо и да знаеш защо го правиш, а не просто да се отдаваш на непостоянни и текущи вълнения и/или течения сред обществото.

Да бъда или да не бъда веган“

Веганите или онези сред нас, спазващи определен хранителен режим, базиран на продукти/ хранителни изделия от растителен произход, произведени по чист и органичен начин, са съвсем обикновени хора като всички нас с една единствена разлика, че приемат храната някак другояче.

Обикновено тук става дума за спортистите, лекоатлетите, децата, бременните и всички останали, на които им се налага ежедневна борба с дадено здравословно смущение или по-сериозен и тежък проблем, застрашаващ живота им. Поради този факт именно за тази група хора е наложително следване на конкретен и стриктен хранителен режим с цел поддържане качеството си на живот.

Разработването на подобни режими е специфичен момент поради простичкия факт, че веганите не могат да си набавят всички необходими хранителни вещества за поддържане на оптимално здраве хранейки се с „обикновена“ храна.

В тази връзка, те следва да внасят в организма си фиксирано количество есенциални хранителни субстанции за запазване и регулиране на баланса в тялото си.

Веганството е и въпрос на вътрешна нагласа и необходимост

Настрана от тях обаче, всички останали, приели присърце тази философия на хранене тръгват по този път вследствие на вътрешна потребност и от хуманност към животните и природата. Оттук следва, че веганите не могат да консумират животински продукти, включително пчелен мед, като освен това съвсем съзнателно се отказват и от допира си до всичко що се тества върху и добива от животни (коприна, вълна и други).

Стъпка встрани от темата, в днешни дни на козметичния пазар се предлага сравнително широко разнообразие от подобни био или cruelty-free продукти, които не само че се отличават с безупречно качество, но и пасват чудесно на изискванията и желанията на обществото/групата на веганите, а това е повече от прекрасно.

Колкото до хранителното изобилие, веганите следват и поддържат невероятно „чист“ (природосъобразен) и здравословен начин на живот. Освен това, за никого не е тайна, че немесоядните и генерално хората, консумиращи здравословни хранителни изделия, биват много по-малко застрашени от редица сериозни и дори понякога животозастрашаващи болестни състояния.

Повсеместно е известно още, че именно веганите (немесоядните още веднъж) се намират съвсем в дъното на редица статистики, отчитащи риска от отключване на различни хронични заболявания като захарен диабет, сърдечни болести, наднормено тегло, стомашно-чревни болести и други.

Съвети към всички вас, бъдещи „вегани“

Именно поради факта, че веганите, включително и вегетарианците разбира се, отлъчват от ежедневното си меню широк набор от храни, присъстващи иначе на почти всяка една българска трапеза например, съвсем логично е да се забелязва дефицит на някои хранителни вещества в тяхната. Това от само себе си налага търсенето на други източници за набавяне на всичко що бива отчитано като липсващо в организма.

Ето това, разбира се, се оказва и нашият препъникамък за толкова много хора, опитващи се да променят радикално начина си на живот и да отслабнат разчитайки предимно на тази положителна промяна в живота си.

За да живеят пълноценно и щастливо веганите следва да внасят в организма си есенциални градивни елементи и нутриенти, с което скачат директно на следващото ниво с висока степен на трудност.

Вливането“ на макронутриенти (въглехидрати, мазнини и протеини) в организма е важно условие за поддържането на жизнените му функции.

Една веган диета например е по-богата на сложни, комплексни въглехидрати (семена, бобови и житни култури и т.н.) и белтъчини от растителен произход, но и е осезаемо по-бедна на ненаситени мазнини от много други „стандартни“ хранителни режими.

Липсата на достатъчно „добри“ мазнини в едно веган меню трябва задължително да се запълни като чудесна идея за тази цел е рибеното масло, което е източник на омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини, а така се влиза в страхотен разрив с принципите на веганството.

Всичко това отваря скоба и за допълнителни „помощници“ под формата на таблетки, които да свършат тази работа, а именно витамините D и B12, йод, калций, желязо и други хранителни добавки в ролята си на пълноценните заместители.

От всичко изписано дотук става пределно ясно за трудността на задачата да бъдеш веган или да се опиташ поне да се храниш като такъв, за да се чувстваш по-добре и/или за да успееш да се видиш в една забележително по-изваяна и приятна физическа форма.

Въпреки това, целите не бива да бъдат изоставяни поради пречките, застанали на пътя ни към промяната! Отпушете ушите си за молбите на тялото и душата си – запознайте се със здравословните и био алтернативи за здрав дух и здраво тяло, вкоренени в 13-седмичната програма за отслабване на д-р Камен Каменов още сега!

Бъдете вие причината за новата положителна промяна в живота си доверявайки се на индивидуално разработената от екипа на д-р Каменов 90-дневна диета, съобразяваща се с вътрешните ви убеждения (веганство, вегетарианство и т.н.) и потребности на тялото!