...или ни звънни за отслабване по телефона 0888 245 062 :)

Разграничаване на калориите
My Blog

Какво представляват калориите?

За да знаем как да накараме въпросните калории да работят за нас, а не срещу нас, е необходимо най-напред да се научим да ги разбираме - именно те представляват нашата мерна единица за енергия.

Всеки от нас обаче е изградил различни хранителни навици, вследствие на които консумира на ежедневна база определени храни, чрез които получава определено количество калории.

Храната действително може да се определи като гориво на организма, което можем да обременим с понятието калории. За да поддържаме жизнените си функции ние се нуждаем от определено количество калории на дневна база.

При нужда от отслабване, ограничаването на дневния им количествен прием се смята за много важен момент, но не по-малка значимост трябва да се отдаде и на техния вид.

Нека да онагледим с пример: поставяте си за цел сваляне на 5 килограма като първата стъпка, която предприемате е да редуцирате дневното си количество калории, което, според Вас, би трябвало да се отрази чудесно на теглото Ви.

При изпълнението на тази задача обаче се оказва всъщност, че приемате предимно такива храни, които видимо изглеждат здравословни, но в същото време съдържат така познатите ни "скрити" калории, може би глюкозо-фруктозен сироп, "лоши" мазнини и прочее, които съответно внасят в организма изключително некачествени калории, които въобще не спомагат процеса по редуциране на теглото.

Напротив - Вие се чувствате изключително отпаднали, изморени и без настроение, разбира се.

Каква поука можем да си извадим?

Калориите не са еднакви. Приемането на предимно рафинирани изделия, некачествени мазнини, макар и представени в нискоенергийна стойност е невероятно погрешен подход, вследствие на който гените ни получават напълно грешна информация, едно послание, водещо до покачване на килограмите, отключване на хормонални проблеми и така нататък.

Само и единствено чрез ограничаване на дневния прием калории не можем да очакваме трайни положителни резултати.

Това, което можете да сторите е да освободите кухненските си шкафове от всякакви храни, които са източници на "бързи" въглехидрати и ги замените предимно с такива, които стимулират процеса по вталяване без да оставят чувство за непрекъснат глад.

Включването на пълноценни източници на калории в здравословната Ви програма за отслабване спомага този труден етап, снижавайки същевременно риска от множество сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система.

Пример за пълноценни храни

Пълноценни са непреработените, "чистите" храни, с които природата ни дарява, а именно:

  • здравословни въглехидрати - пълнозърнести храни, зеленчуци, ядки, семена и плодове
  • висококачествени протеини - яйца, семена, ядки, бобови култури, риба, постни меса
  • храни, източници на фибри - пълнозърнести храни, зеленчуци, ядки, бобови култури, семена
  • "добри" мазнини - ядки, нерафинирани масла, зехтин, олио, кокосов орех, рибено масло, риба, семена на грозде, авокадо, маслини